Tuesday, June 4, 2013

Jalan-jalan dengan motor - CENDOL BAKAR

Kepada sesiapa yang selalu melalui Jalan Ijok- Kuala Selangor pasti akan terpandang papan tanda Cendol Bakar apabila menghampiri simpang tiga di Kg Asam Jawa.
Pada mulanya saya juga amat hairan bagaimana rupanya cendol yang dibakar. Rupa-rupanya bukan cendol yang dibakar, tuan punya kedai bernama Bakar....he..he...
Berbalik pada ride hari ini, memandangkan minggu kedua cuti yang agak lapang dan bagi mengisinya maka saya akan ke Kuala Selangor untuk menikmati cendol bakar....
Bermula dari rumah dan terus menunggang melalui leburaya Utara-Selatan maka perjalananpun bermula.Keluar di exit Rawang Selatan dan terus menuju ke Kuala Selangor melalui lebuhraya LATAR.
Lebuhraya LATAR yang menghubungkan Kuala Selangor ke Templer.
Cuaca hari ini amat baik dan panas terik membuatkan hati tak sabar-sabar untuk menikmati cendol yang sejuk dan menyegarkan. Kira-kira 30 minit menyelusuri lebuhraya LATAR maka tibalah di Cendol Bakar.
Cendol Bakar telah kelihatan.
Cari parking dulu..
Suasana kedai pada hari ini.
Cendol VIP dan air tembikai....pergh
Ada bermacam-macam variasi cendol yang dijual antaranya cendol vip, vvip , cendol durian dan lain-lain. Saya telah memilih cendol vip yang berharga Rm 2. Antara ramuan yang terdapat di dalam cendol vip ini adalah kacang, jagung dan nata de coco.
Kedai cendol En Bakar ini juga telah masuk dalam surat khabar Berita Harian sebagai salah satu tarikkan di Pekan Kuala Selangor.Seingat saya dahulu kedai ini bermula dari sebuah gerai kecil di tepi jalan namun kini ia telah bertambah besar dan maju, ada "drive thru" lagi. Bagi pemegang kad OKU dari Jabatan Kebajikan Masyarakat anda boleh dapatkan cendol dengan percuma di sini hanya dengan menunjukkan kad tersebut.
Seperti biasa bergambar di papan tanda dulu sebelum balik.
Alhamdulillah, selamat sampai di rumah pada pukul 14.14 dan mengharungi perjalanan sejauh 154.5 km.
Sampai jumpa lagi , wassalam.
No comments:

Post a Comment